Oirschotse Huisjes

Programma Woningbouw, 15 starterswoningen
Locatie Oirschot
Fase Prijsvraag
Periode 2012

 

Projectomschrijving
De Oirschotse Huisjes zijn geinspireerd door de beschermde historische dorpskern van Oirschot met zijn vele kleinschalige huisjes en puntdaken die samen een levendig ensemble vormen.

Het ontwerp is opgebouwd in twee niveaus. Het eerste niveau bestaat uit 3-kamer woningen elk met een begane grond en kap. De woningen zijn gegroepeerd rondom een gemeenschappelijke tuin die in connectie staat met de groene ruimte naast de locatie. De woningen worden individueel ontsloten vanuit de gemeenschappelijke tuin waaraan ook de privé tuinen grenzen.

Hieronder bevindt zich het tweede niveau met studios en parkeerplaatsen. Elke studio heeft zijn eigen entree en privetuin aan straat. De bereikbaarheid van de gemeenschappelijke tuin wordt verwezenlijkt door trappen die op de naastgelegen groene ruimte en de straat uitkomen en tevens een formele entree aan Het Luiwerk.

Door dit dubbel ruimtegebruik heeft het woonblok een levendige binnen- en buitenkant door de entrees zowel aan de straat als de gemeenschappelijke tuin te plaatsen. Daarnaast wordt een relatief hoge dichtheid voor starterswoningen bereikt zonder het kleinschalige dorpse karakter te verliezen en wordt het parkeren aan het zicht onttrokken waardoor het wonen in het groen wordt benadrukt.